HRana – aplikacija za upozorenja o hrani

Kako su učestala upozorenja potrošačima o povlačenju iz prodaje pojedinih prehrambenih proizvoda, zbog pronađenih štetnih sastojaka, želimo informirati potrošače da je Ministarstvo poljoprivrede izradilo aplikaciju “HRana”.

Hrana je aplikacija koja omogućava da se odmah dobiju sve informacije o upozorenjima o hrani koja se javljaju u Hrvatskoj i u cijeloj Europskoj uniji.

Aplikacija pruža jednostavne, jasne i pravovremene informacije o opasnostima u hrani.

Daju se dvije vrste informacija – one koje su označene zeleno – daju samo informacije da neki proizvod nije sukladan sa EU propisima, ali nije povučen sa tržišta, a crveno označeni proizvodi su oni koji su opozvani sa tržišta.

Ako potrošač kupi proizvod koji je opozvan sa tržišta ima pravo vratiti proizvod u trgovinu u kojoj ga je kupio i zatražiti povrat novca ili zamjenu proizvoda.

O svim opozvanim proizvodima na hrvatskom tržištu više informacija se može potražiti na web stranici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, www.hapih.hr/potrosacki-kutak/   gdje se uz informacije o proizvodu mogu naći i informacije o trgovini u kojoj je takav proizvod pronađen.

Informacije se prikupljaju kroz Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Informacije koje Ministarstvo poljoprivrede ažurira u realnom vremenu građani  primaju putem obavijesti aplikacije, a obavijest  sadrži  prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o nesukladnom proizvodu (naziv proizvoda i sliku, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, izvršenu radnju nadležnih institucija, status distribucije i sl.) te podatke o subjektu o poslovanju hranom koji je taj proizvod stavio na tržište.

Aplikacija nudi dva izbornika – u „RASFF“ izborniku su sve obavijesti na razini EU na engleskom jeziku, a u izborniku „Ministarstvo poljoprivrede“ nalaze se informacije na hrvatskom jeziku koje se odnose samo na hrvatsko tržište. Njeni korisnici mogu dijeliti obavijesti iz aplikacije na društvenim mrežama, a aplikacija se za android uređaje može preuzeti na Google Play Trgovina, te za iOS App Trgovina.

Android Google Trgovina

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.trakkey.zdravka

iOs App Trgovina

https://apps.apple.com/us/app/hrana/id1491895780?l=hr&ls=1

Zagreb, 01.09.2021.                                                           Ana Knežević

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.