HUZP sudjeluje u projektima MINGA

Dodijeljena financijska podrška za dva projekta Hrvatske udruge za zaštitu potrošača

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je dana 30. srpnja 2019. godine na svojim mrežnim stranicama Javni natječaj “Pametno s pametnim tehnologijama i održiva potrošnja za građane Republike Hrvatske”. 

Nakon provedenog natječajnog postupka,  odabrano je šest projekata kojima se dodjeljuje financijska podrška za provedbu projektnih aktivnosti koje pridonose boljoj informiranosti i edukaciji građana Republike Hrvatske u području digitalizacije i održive potrošnje.

Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas da je Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača dodijeljena financijska podrška za dva projekta.

Projekt  „Kako s pametnim tehnologijama i što o istima morate znati“ izvodi se u partnerstvu sa partnerskom organizacijom Visokom školom za informacijske tehnologije  u Zagrebu u iznosu od 96.512,50 kn. Cilj je provedbom projekta podići razinu znanja kod ciljane populacije  o pravima potrošača u digitalnom dobu , te educirati potrošače putem radionica i predavanja o kako koristiti pametne uređaje u svoju korist te time izbjeći neželjene posljedice, koje podatke o sebi korisnici smiju objavljivati i davati drugima, objasniti politiku zaštite privatnosti GDPR (Opća uredba o zaštiti osobnih podataka), kako se zaštititi od prevaranata i nelegalne trgovine. Nadalje, cilj je Udruge putem edukacije osvijestiti mladu populaciju da koriste pametne uređaje pametno i da znaju svoja potrošačka prava prilikom korištenja istih. Projektne aktivnosti obuhvaćaju provođenje i obradu on line ankete među učenicima i studentima, održavanje radionica i predavanja učenicima, studentima i građanima, snimanje i postavljanje predavanja na You Tube, izradu brošure o pametnim tehnologijama i obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača.

Projekt „#znano #neznano o pravima potrošača u eri #digitalne platformizacije“ izvodi se u partnerstvu sa partnerskom organizacijom Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu u iznosu od 96.857,00 kn. Cilj je projekta ukazati mladim potrošačima na sve izazove i opasnosti korištenja internetske tehnologije u svakodnevnom životu, posebice prilikom kupovine proizvoda putem interneta i korištenja usluga u svrhu transporta. Cilj je projekta educirati, posebice mlade o njihovim potrošačkim pravima, posebice digitalnim potrošačkim pravima i kako ta prava koristiti za vlastitu dobrobit i društvenu dobrobit u digitalno doba. Projektne aktivnosti obuhvaćaju provođenje primarnog istraživanja među mladima,  održavanje informativno-edukativnih radionica s ciljem edukacije mladih potrošača i korisnika usluga o zaštiti njihovih prava u digitalnom dobu, izrada brošure o pravima potrošača u digitalnom dobu i obilježavanje Svjetskog dana prava potrošača.

Više informacija možete pronaći ovdje: https://gospodarstvo.gov.hr/aktualno/za-sest-projekata-udruga-za-zastitu-potrosaca-dodijeljeno-preko-pola-milijuna-kuna-potpora/12577

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *